brodica u istanbuluPonedjeljak je došao brzo, a s njim i posljednji dan našeg boravka u Turskoj. Da bismo imali što više vremena za obilazak Isanbula, morali smo se probuditi veoma rano, što nije izazvalo oduševljenje. Kada smo se smjestili u autobus u 6:00h ujutru, uputili smo se ka Istanbulu, našoj posljednjoj destinaciji prije povratka kući.

Umorni i pospani do doručka, većina nas je put provela spavajući u autobusu. Nakon doručka, puni energije, put do Istanbula smo nastavili uz pjesmu i smijeh.

Nakon višesatne vožnje, napokon smo stigli u biser Turske. Ugledali smo brojne mostove Bosfora i prelijepe historijske građevine. U Istanbulu nas je dočekalo kišovito i tmurno vrijeme, vidno drugačije od sunčanog Eskišehera. Prvo što smo uradili bilo je to da okusimo svakodnevnicu građana grada na Bosforu i posjetimo lokalnu čaršiju u starom dijelu grada. Okušali smo naše vještine cjenkanja sa prodavačima kod kojih smo naišli na jako ljubazan prijem, čak smo naišli na nekoliko prodavača koji su porijeklom sa naših prostora. Nakon uspješno obavljene kupovine, naši profesori i vodič su imali posebno iznenađenje za nas. To je bila vožnja brodicom. Tu nas je čekao i ručak sa tradicionalni ribljim specijalitetom. Iako je bilo hladno, svi smo uživali jer smo imali divan pogled na grad. Vožnju je upotpunila zajdenička pjesma učenika.

Kao što i znamo svemu što je lijepo dođe kraj, tako da smo se i mi uputili ka aerodromu. Tu smo sa olakšanjem što idemo kući, ali i žaljenjem što napuštamo ovu prelijepu zamlju čekali naš let kući...

Kerim Šahman IIIe i Dženana Bukarić IIIf

FOTOGRAFIJE

Facebook stranica Prve gimnazije