PC010022Dan nam je započeo rano kao i uvijek. Poslije doručka žurno smo se zaputili ka našim autobusima. Pomalo pospani, ali opet veseli stigli smo do Kuršumli džamije i mederse, smještene u starom dijelu grada. Ta prelijepa džamija sagrađena je u 16. stoljeću po nalogu sultana Selima u čast velikog vezira.

Sagrađene su 24 kule koje simbolički predstavljaju 24 begluka. Jedna zanimljiva činjenica je da u Eskišehiru postoji poznato nalazište Lula kamena koji se jedino ovdje iskopava u cijelom svijetu.

Naše razgledanje nastavili smo u Luletaši muzeju gdje smo mogli uživati u posmatranju nevjerovatnih predmeta načinjenih od Lula kamena. Imali smo priliku da naučimo više o načinu obrade kamena i više o historiji medrese, kao i da pogledamo i kupimo neki od suvenira napravljenih od Lula-kamena. Ubrazo je došlo vrijeme da nastavimo naš obilazak.

Sljedeća destinacija bila je Atlihan čaršija - stari dio grada. Posebno su nam se dopale kuće zanimljive arhitekture i raznih živih boja. Napravili smo priličan broj fotografija i krenuli u ozbiljnu kupovinu suvenira. 

Poslije ručka, uzbudljivi dan nastavili mso izletom u Frigijsku dolinu, tačnije historijski grad Midas. Svi smo bili oduševljeni fascinantnim građevinama od kamena, sagrađenim u preiodu od 8. do 3. stoljeća p.n.e. Posebno je zanimljiv hram okrenut ka istoku. Iznad hrama se nalazi natpis koji još uvijek nije uspješno dešifriran. Nedaleko od tog hrama nalazi se i hram okrenut ka zapadu, koji nikada nije završen. Imali smo priliku da naučimo nešto novo i zanimljivo iz historije iz predavanja našeg vodiča. 

Posljednja destinacija za ovaj dan bio je još jedan gradski šoping centar. Djevojke su maksimalno iskoristile ovu priliku, a ni momci se nisu ustručavali. Nakon par sati napustili smo tržni centar sa osmjehom na licu i brojnim kesama u rukama. Zaputili smo se natrag u hotel gdje smo se pripremali za sutrašnji uzbudljivi put u Istanbul.

Dženana Bukarić, IIIf

FOTOGRAFIJE

Facebook stranica Prve gimnazije