PB280001Jutro u 7:25h krenuli smo u Tursku! Širom otvorenih očiju punih očekivanja za ono što dolazi uplovili smo u novu pustolovinu.

Avion je poletio u tačno na vijeme u 9:25h. Mnogima je to bio prvi let. Neki su bili jako skeptični, kao moj prijatelj Kerim. Neki su pokušavali skrenuti misli muzikom ili filmovima koje smo imali na repertoaru, kao ja. Svi smo gledali kako se vaoma brzo udaljavamo od našeg rodnog grada. Uplovili smo u oblake, izvadili fotoaparate i napravili prve fotografije.

Avion je sletio na istambulski aerodrom u podne kao što je i planirano. Iz aviona smo izašli puni entuzijazma, volje i radosti zbog događaja kopji nas očekuju. U stopu smo pratili naše profesorice Amru i Merimu. Nakon što smo preuzeli prtljag uputili smo se ka izlazu da bi sačekali autobus za Eskišeher. Nažalost, autobus je kasnio sat vremena. što je pomalo i otežalo naše putovanje.

U 14:00h smjestili smo se u autobus zajedno sa kolegama iz drugih škola širom nam naše domovine. Pet sati vožnje bilo je ispred nas. Međutim, mi smo pronašli način da to vrijeme dobro iskoristimo. Mi iz prvog autobusa upoznali smo se sa kolegama iz Zubotehničke, Elektrotehničke škole iz Tuzle i osnovcima iz Mostara. Pjevali smo, razgovarali o školi, našim doživljajima i naravno sklapali planove za predstojeće dane.

Iako je užina bila planirana za 15:00h, mi smo u restoran stigle u 17:00h. Nakon ručka popili smo pravi turski čaj s ćejfom, a profesorica Merima je pravila fotografije kako bi vam sve ovo mogli dočarati i vizuelno. Tijelo nam se ponovo napunilo energijom i bili smo spremni da krenemo dalje. Atmosfera u našem autobusu bila je odlična. Pronašli smo način komunikacije sa našim vozačem iako nismo znali ni riječ turskog jezika. Dva sata su jako brzo proletila kao što bi sarajlije rekle: "dok kažeš keks".

U Eskišeher smo stigli oko 20:00h. Kao što je program nalagao otišli smo na koncert hora Sultan Mehmed Fatih. Pronašli smo ugodna mjesta i smjestili se da uživamo u ilahijama. Mogli smo osjetiti ljubav i prijateljstvo naroda naše države i prelijepe Turske. Koncert je trajao sat i 30 minuta.

Stigli smo u hotel, večerali i smjestili se u naše sobe. Nadamo se da ćemo biti ovako zadovoljni i sljedeća četiri dana.

Lijep pozdrav iz Eskišehera :-)

Semra Isanović, IIIc

FOTOGRAFIJE

Facebook stranica Prve gimnazije