Collage of EskişehirEskişehir (doslovno prevedeno Starigrad, od turske sintagme eski = star + şehir = grad), je grad na zapadu centalne Turske, administrativni centar Provincije Eskişehir u Centralnoj Anadoliji.

Sa svojih 482 793 stanovnika u užem centru (706 009 Provincija Eskişehir) je jedanaesti grad po veličini u Turskoj, i veliki industrijski centar zapadne Anadolije.
Prema podacima Turskog statističkog instituta za 2011. metropolitanski Eskişehir imao je 648 396 stanovnika. (više o Eskišeheru -->)

Eskišehir je kulturna projestonica Turskog svijeta 2013. godine, posredstvom Agencije Glavni grad Turskog svijeta, da bi se uspostavili prijateljski odnosi i učvrstilo zajedništvo u okviru narodnih i duhovnih vrijednosti naroda koji žive na području Balkana i koriste Turski jezik, s ciljem povećanja razmjene društvenih i kulturnih veza rade se različite aktivnosti.
U okviru ovih aktivnosti, učenike, zemljake koji žive na području Balkana, da bi se ostvarile kulturne, društvene veze sa vršnjacima u našem gradu i predstavile se naše zajedničke duhovne i narodne vrijednosti, običaji, tradicije našeg grada Eskišehira i naše zemlje, posredstvom Kulturnog centra „Udruženje Istanbul edukaciono-kulturni centar" Eskišeher će ugostiti 100 učenika i bosanskih jetima koji žive u Bosni i Hercegovini. Agencija Glavnog grada Turskog Svijeta 2013 snosiće sve troškove putovanja.

 

Facebook stranica Prve gimnazije