Emina PašukanEmina Pašukan (rođena 12.04.2001. godine u Sarajevu), učenica je IIb razreda Prve gimnazije u Sarajevu.

Bavi se plivanjem od 2008. godine. Članica je Plivačkog kluba „Bosna" kao i stalna članica juniorske i seniorske reprezentacije Bosne i Hercegovine.
Emina je višestruka državna prvakinja i rekorderka naše države. U dosadašnjoj karijeri osvojila je preko 600 medalja, te je nosilac 14 državnih rekorda i 50 titula državne prvakinje u raznim kategorijama, u pojedinačnoj konkurenciji. Učestvovala je na državnim, međunarodnim, evropskim i svjetskim prvenstvima, Evropskom olimpijskom festivalu mladih u Gruziji 2015. godine.
Proglašena je za najperspektivniju sportistkinju Kantona Sarajevo 2014. godine u organizaciji Sportskog saveza Kantona Sarajevo, najperspektivniju sportistkinju Bosne i Hercegovine u decembru 2015. godine.
Emina Pašukan, jedna od najboljih bosanskohercegovačkih plivačica, juniorki, na Ljetnom državnom prvenstvu održanom u Banja Luci 2017. godine, osvojila je 12 medalja, 11 zlatnih i jednu srebrenu. Uspjeh je upotpunila i obaranjem dva državna rekorda, tako što je u disciplini 400 metara mješovito postavila juniorski i seniorski rekord BiH. Ovim uspjehom Emina se svrstala u red najboljih plivačica BiH.
U 2017. godini ostvarila je uspjehe i na takmičenju u Izraelu, Evropsko juniorsko prvenstvo, a u maju je u Bugarskoj, osvojila tri medalje, dvije srebrne i jednu bronzanu, na Balkanskom juniorskom prvenstvu i postavila pet novih državnih rekorda. Nastupi u Americi na Svjetskom juniorskom prvenstvu također će donijeti nove uspjehe našoj Emini. Rezultati koje je ostvarila omogućili su joj nastup na OI u Buenos Airesu 2018. godine.

FOTOGRAFIJE

Facebook stranica Prve gimnazije