DSC 0371Nikola Bilić, sportski novinar i komentator, pratio je do sada osam Olimpijada, bezbroj svjetskih šampionata, kao i Zimsku olimpijadu koja se održala u Sarajevu 1984. godine.

Bilić je komentator ceremonije otvaranja i zatvaranja naše Gimnazijade već devetnaesti put i uvijek se trudio da to dočara učenicima na nivou Olimpijskih igara. „Priprema ceremonije ne traje dugo uz pomoć učenika koji su veoma sportski obrazovani, tako da nije potrebno veliko uvježbavanje", napomenuo je gospodin Bilić, te je dodao da je ponosan što je dio ove priče koja ostane u sjećanju svim generacijama. Često je prisutan u situacijama kada ga učenici zaustave na ulici i prisjete se zajedno s njim Gimnazijade kada su oni bili učenici Prve gimnazije.
Kada smo ga upitali o sportskim društvima za srednjoškolce koja su egzistirala davnih vremena u našem gradu, naveo je dva: Sportsko društvo Prve gimnazije „Pavle Goranin" koje je osnovao profesor fizičke kulture Janjac, i Sportsko društvo Druge gimnazije „Elan" koje je formirao profesor Ismet Kaljanac. Veliko rivalstvo između škola i takmičarski duh učenika dovodi do osnivanja sportskog takmičenja Gimnazijada 1998. godine. Tradicija Gimnazijade traje i danas, te je neosporno da su to najljepši školski dani za jednog gimnazijalca.


NOVINAR: Pirić Selma, IVf
FOTOGRAF: Duraković Amina, IIIc

 

UREDNIK: Naida Eljazović, IVd


DTP: Mona Agović, IIIa
Hamza Čengić, IIIe
Amina Duraković, IIIc
Elma Hadžimuratović, IIIa

LEKTORISANJE: Aktiv profesora bosanskog jezika i književnosti


VODITELJ REDAKCIJE: Merima Kurtović Čengić, prof.

Facebook stranica Prve gimnazije