1. Budući da se ove godine Gimnazijada prvi put organizovala u prostorijama Skenderije, kako se naša škola uklopila finansijski u taj projekat?
Dobili smo donacije Ministarstva kulture i sporta, koje su pokrile termine ova tri dana u prostorijama Skenderije. Pored Ministarstva kulture i sporta postoji još donatora, kao što su: Općina Stari Grad, Općina Novo Sarajevo, Općina Centar, Laška grupa i Klas.

 

2. Zašto je ovogodišnja Gimnazijada organizovana kasnije nego inače?
Termini se mijenjaju. Prošle godine je organizovana sedam dana ranije, a godinu prije  početkom oktobra. Zavisi od vremenskih prilika i od poslova u školi. Dobili smo ono što smo htjeli, otvaranje Gimnazijade je održano na „Metalcu", uz povoljne vremenske uslove.

 

3. Kakav je odziv sportista i zašto nema ženske odbojke, po prvi put?
Iz škole MSŠ „Enver Pozderović" su došli samo timovi za stoni tenis. Imali su spreman tim i za žensku odbojku, ali nažalost, oni nisu dobili priliku da nastupe jer su utakmice ženske odbojke izostavljene. Postoji razlog zbog čega je izostavljena odbojka za djevojke, Gimnazija Obala u aprilu organizuje Dane sporta na kojem se samo igraju utakmice ženske odbojke, pa smo mi odlučili da imamo samo mušku odbojku na ovogodišnjoj Gimnazijadi.

 

4. Da li namjeravate uključiti sve škole iz Kantona u ovaj događaj, kao naprimjer mješovite škole iz Iljaša i Hadžića?
Mi smo raspoloženi za učešće većeg broja ekipa, ali sve zavisi od donatora i naših finansijskih mogućnosti.

 

 

NOVINARI: Emina Hajdarević, III d 
                 Nejra Mujezin, IV a
FOTOREPORTER: Emina Rondić, III d

Facebook stranica Prve gimnazije