&F ONLINE BIBLIOTEKA E&

Biblioteka Prve gimnazije je zatvorenog tipa i namijenjena je učenicima, profesorima i ostalim zaposlenima u školi. Članstvo je besplatno, učenici mogu dobiti po dvije knjige na posudbu (samo jedna knjiga za lektira), a svu referensnu literaturu i knjige u jednom primjerku mogu dobiti samo u čitaonici biblioteke. U biblioteci učenici ne posuđuju samo lektirna izdanja i građu za referate i maturske radove, nego i ostala djela zabavnog tipa. Prostor biblioteke je mali (80m2), ali fond je zadovoljavajući i redovno se dopunjuje. Sada fond broji oko 15000 bibliotečkih jedinica. Najvećim dijelom to su knjige iz književnosti i društvenih nauka. Biblioteka radi ponedjeljkom, srijedom i petkom prije podne te utorkom i četvrtkom poslije podne.
Za malu čitaonicu (šesnaest mjesta), u kojoj se nalaze razni priručnici, rječnici, leksikoni, udžbenici, enciklopedije i slična građa, može se reći da je prilično udobna i funkcionalna. Dva komputera sa pristupom internetu namijenjena su učenicima na korištenje.
Školska biblioteka posjeduje stare, rijetke i vrijedne knjige. To je zaštićeni fond.
Stare knjige (najstarija knjiga je Isaaci Newtoni: Opuscula Mathematica, Philosophica Et Philologica... štampana 1744 godine), pisane su na latinskom, grčkom i njemačkom jeziku.
Najstarija knjige štampane u BiH su:
Biljegovni i pristojbeni zakon. Sarajevo, Zemaljska štamparija, 1886.
Fra Grga Martić: Pjesnička djela. Sarajevo: Bosanska pošta, 1893.
Od 2003.g. posjedujemo programski paket METEL win za automatsko bibliotečko poslovanje. Sve knjige koje su u kompjuterskoj bazi podataka imaju naljepnicu sa bar kodom za automatsku posudbu i vraćanje knjiga. Najnoviji dio knjižnog fonda (7790 bibliotečkih jedinica) i sva lektirna izdanja kompjuterski su obrađena i prilagođena automatskoj posudbi i vraćanju.
Biblioteka ima tri kompjutera, skener, štampač i čitač BAR koda.
Digitalizirane su dvije knjige o Prvoj gimnaziji:
1. Spomenica 75 – godišnjice Prve gimnazije u Sarajevu (1879-1954)
2. Monografija izdata povodom 120 godina postojanja Prve gimnazije
Knjižni fond i digitalizirane knjige mogu se pretraživati online.
Bibliotekarka: Fikreta Resić, dipl. komparativist i dipl. bibliotekar
e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

SPOMENICA

MONOGRAFIJA

Facebook stranica Prve gimnazije