Greška
  • [sigplus] Critical error: Image gallery folder vijesti/debata2013 is expected to be a path relative to the image base folder specified in the back-end.

[sigplus] Critical error: Image gallery folder vijesti/debata2013 is expected to be a path relative to the image base folder specified in the back-end.

2013-11-06 16.07.01U organizaciji Udruženja izbornih zvaničnika u Bosni i Hercegovini, a u saradnji sa Ambasadom Republike Češke, već drugu godinu zaredom održano je takmičenje u debatiranju.

Ovo takmičenje okuplja srednjoškolce iz cijele Bosne i Hercegovine pri čemu su svi takmičari trebali da pokažu svoje vještine pri debatiranju, te iznošenju i odbrani argumenata, na određenu temu. Dvije protivničke ekipe su se takmičile u 3 kategorije: 10 na 10 na nepoznatu temu, 2 na 2 na poznatu temu i 10 na 10 na poznatu temu. Nakon prvog kruga, one najbolje je očekivao još jedan krug takmičenja koji je na kraju doveo do 2 pobjedničke ekipe, koje će se susresti u finalu u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Pored Prve gimnazije u hotelu Saraj, gdje je i održano takmičenje, borile su se i ekipe Druge gimnazije Zenica, SŠC „Foča", Gimnazije „Nedžad Ibrišimović" Ilijaš, Gimnazije Obala, Gimnazije „Milutin Milanković" Milići, Srednjoškolski centar Hadžići i MSŠ „Mehmedalija Mak Dizdar" Breza.
Na čelu sa profesoricom Melihom Trumić, složna ekipa Prve gimnazije ostvarila je pobjedu u oba kruga i tako osigurala finale u Parlamentu. Vrijedni kolektiv prve gimnazije činili su učenici III i IV razreda: Nejra Hadžić (IVa), Elma Durmo (IVd), Elsa Lojić (IVd), Merjem Bajraktarević (IIIa), Adna Dučić (IVd), Andrej Lipa (IIIa), Zerin Redžepović (IIIg), Kerim Šahman (IIIe), Muamer Bučo (IIIg) i Hamza Agić (IIIg). Neophodno je spomenuti i učenike Adnana Lukača (IVe), Ahmeda Hadžića (IVa) i Dejana Zonjića (IVe) koji su proteklih sedmica vrijedno radili na pripremi ekipe.
Da je ekipa Prve gimnazije zaista jaka k'o beton, pokazali su takmičari u prvom krugu gdje su se borili protiv Srednjoškolskog centra Hadžići. Jaki argumenti, uvjerljivo iznošenje, elokvencija, ali prije svega timski rad i harmonija u ekipi doveli su do niza teških udaraca Hadžićanima koji su na kraju rezultirali pobjedom Prve gimnazije. Tradicija pobjeđivanja od prošle godine je nastavljena i dok su se protivnički timovi teško nosili s pobjedom, debatanti iz Prve gimnazije su s nestrpljenjem očekivali sljedeći krug takmičenja. U drugom krugu, naši protivnici su bili učenici Gimnazije „Milutin Milanković" iz Milića. Na samom početku bilo je veoma neizvjesno, ali su uskoro su prvogimnazijalci izdominirali protivnike i zadali im nekoliko teških udaraca. Argumenti, kritike, retorička pitanja, statistike su polako ali sigurno obarali protivničku ekipu. Zadivljeni superiornošću najstarije škole u Bosni i Hercegovini, gimnazijalci iz Milića su na sve načine, pa čak i arogancijom i prekidanjem pokušali zasjeniti sjajno pripremljenu ekipu, ali bezuspješno. Rivalitet i napeta atmosfera dostigli su tačku usijanja, na samom završetku debate, kada je retoričko pitanje upućeno protivnicima „Da li ste vi ovdje da mislite ili da iznosite činjenice?!" srušilo i posljednje tragove nade, a Prvu gimnaziju dovelo u sam vrh. „Uvijek Prva, uvijek prvi!", „Jaki k'o beton!" odjekivalo je salom kada su nakon duge neizvjesnosti proglasili ekipu koja ide u finale.
Debatni klub Prve gimnazije „Jaki k'o beton" pokazao je svima da se trud i rad uvijek isplate, te važnu ulogu harmonije i zajedništva u ekipi. Za veliki uspjeh, u mnogome je zaslužna profesorica Meliha Trumić, koja je svojim načinom rada uspjela napraviti prije svega jaku i složnu ekipu, a zatim, kao i prošle godine, plasirati Prvu gimnaziju na sam vrh. Velku pohvalu zaslužuju i ostali članovi debatne sekcije, koji nisu nastupli na takmičenju, ali su mnogo doprinijeli u pripremanju istog. Naravno moramo pohvaliti i zahvaliti se upravi škole i svim profesorima na razumijevanju, te našim prijateljima na nesebičnoj podršci. Pobjednička ekipa, za mjesec dana će u finalu braniti boje Prve gimnazije u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, gdje će se boriti za titulu najboljeg debtantnog tima u cijeloj zemlji. Nadamo se da će i ove godine opravdati parolu „Uvijek Prva, uvijek prvi."

Hamza Agić, IIIg

{gallery}vijesti/debata2013{/gallery}

Projekti

Prev Next

POZIV: Državno takmičenje za srednje ško…

14-01-2020 Hits:3458

POZIV: Državno takmičenje za srednje škole „MLADI EKO REPORTERI“

Dragi učenici, U toku je Državno takmičenje za srednje škole „MLADI EKO REPORTERI".

Read more

Predstavljamo

Prev Next

Emina Pašukan

12-11-2017 Hits:6870

Emina Pašukan

Emina Pašukan (rođena 12.04.2001. godine u Sarajevu), učenica je IIb razreda Prve gimnazije u Sarajevu.

Read more

Drugi o nama...

Prev Next

Klix: Gimnazijada na Metalcu 19. put oku…

16-11-2017 Hits:6565

Klix: Gimnazijada na Metalcu 19. put okuplja učenike na sportskom takmičenju

Najveće sportsko takmičenje sarajevskih gimnazijalaca u organizaciji Prve gimnazije Sarajevo ove godine će devetnaesti put okupiti učenike nekoliko škola čiji...

Read more

Oslobođenje: Maturanti Prve gimnazije i …

16-11-2017 Hits:5263

Oslobođenje: Maturanti Prve gimnazije i Makovih 100 godina

Maturanti Prve gimnazije iz Sarajeva obilježili su 100 godina od rođenja Mehmedalije Maka Dizdara studijskim putovanjem u Hercegovinu. -->više

Read more

Facebook stranica Prve gimnazije